Jumaat, 30 Mac 2012

Beri kebebasan anak pilih kursus


Kursus yang tidak diminati menyebabkan mereka tidak serius belajar

KUALA LUMPUR: Ibu bapa seharusnya berbincang dengan anak mereka mengenai kursus yang hendak diambil di institusi pengajian tinggi bagi menentukan ia benar-benar sesuai dengan minat serta keupayaan anak masing-masing, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.
Beliau berkata ibu bapa tidak seharusnya memaksa anak-anak untuk mengambil kursus yang tidak diminati kerana ini akan menyebabkan anak mereka tidak bersungguh-sungguh dalam pembelajaran.
“Sebarang keputusan mengenai masa depan anak-anak tidak harus berdasar kepada kehendak atau kemahuan ibu bapa semata-mata,” katanya dalam program terbitan Radio 24.
Katanya, adalah penting bagi ibu bapa memberi kebebasan kepada anak-anak  untuk memilih subjek yang sesuai dengan minat dan kelayakan sebenar mereka.
“Saya pernah jumpa ramai pelajar universiti yang tidak bersunggguh-sungguh  dalam pembelajaran kerana mengambil kursus yang dimahukan oleh ibu bapa dan bukannya kerana minat terhadap kursus yang diambil,” katanya.
Saifuddin mengulas kenyataan Pengerusi MARA Datuk Seri Idris Jusoh baru-baru ini yang melahirkan rasa hairan mengapa pelajar-pelajar cemerlang banyak memilih kursus perubatan dan kejuruteraan.
Idris berkata, trend itu jika dibiarkan berterusan boleh menyebabkan ketidakseimbangan dalam pasaran kerjaya.
Sehubungan itu, Saifuddin meminta ibu bapa dan pelajar supaya mengikis persepsi bahawa hanya sektor pekerjaan tertentu sahaja yang menjanjikan pulangan lumayan.
Beliau berkata, keadaan sekarang sudah berubah kerana apa sahaja profesion sekiranya dilakukan dengan bersungguh-sungguh boleh memberikan pulangan yang lumayan. — Bernama

0 comments: