Rabu, 20 April 2011

Enam produk kosmetik dikesan mengandungi racun


KUALA LUMPUR 20 April - Orang ramai dinasihatkan supaya mengelak daripada membeli dan mengguna enam produk kosmetik jenama terkenal berikutan pengesanan Racun Berjadual seperti dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin yang boleh memberi pelbagai kesan sampingan kepada pengguna.
Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Datuk Eisah A. Rahman berkata, enam produk tersebut ialah BML HB Lotion, Krim Malam Shana, Natasya Gold Krim Herba, Biotox Whitening Hydro Cream, Yoko Whitening Cream dan Sue Beauty Night Treatment Cream.
"Penggunaan dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin dalam produk kosmetik adalah tidak dibenarkan dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata, tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, kulit mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari manakala hydroquinone pula boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini dan kulit menjadi hipersensitif di samping menghalang proses pigmentasi (depigmentasi). - Bernama

2 comments:

~DeaLin~ Luv!! berkata... Reply To This Comment

mcm2 da produk k'cantikan skrg..
aihhh...bhaye tul klu da m'gandungi racun~

Nurulizzah Hidayah binti Musa berkata... Reply To This Comment

@~DeaLin~ Luv!!


ya..sekarang ni dan selepas ni kenelah hati-hati memilihnya.